Urodziny i przepis na psi tort

Skończyłem dwa lata! Jestem za tym, aby każdy labrador przynajmniej raz dziennie kończył dwa lata – zauważyłem, że wiąże się to z długim spacerem z moimi czworołapnymi siostrami oraz wspólnym jedzeniem psiego tortu!

Jak wyglądało świętowanie zobaczycie na zdjęciach, a Pańcia poniżej podaje przepis na mój urodzinowy tort. 🙂

 

„Psi tort” z drobiowymi sercami i marchewką.

Tort jest robiony na podstawie przepisów na nóżki w galarecie. Oczywiście psie przysmaki nie powinny być przyprawiane. My zdecydowaliśmy się też na zmianę wieprzowych nóżek na drobiowe serca.

Składniki:
– tacka drobiowych serc
– dwie marchewki
– łyżka-półtorej żelatyny

Sposób przygotowania:

Umyte mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby je przykryła na 3-4 cm (część wody wyparuje). Wstawiamy na mały ogień i gotujemy tak długo aż mięso będzie miękkie (dla różnych mięs jest to różny czas – przy drobiowych sercach zajęło nam to ok. 30-40 min.). Dorzucamy obraną, pokrojoną w talarki marchew i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Na koniec dodajemy łyżeczkę żelatyny i mieszamy. Zdejmujemy garnek z ognia, aby wszystko wystygło. Można przelać zawartość garnka do miseczek lub form w jakich chcemy podawać „psi tort”. Kiedy nasze danie osiągnie temperaturę pokojową można je wstawić do lodówki, aby galaretka szybciej się ścięła.

Smacznego!

PS Eosowi, Lusi i Gadce smakowało, a przynajmniej takie sprawiali wrażenie… 😉

 

Reklamy

One comment

  1. kasztaniakStefan the Boxer · · Odpowiedz

    Świetny pomysł. Niedługo sam mam urodziny muszę zatem podrzucić przepis tym moim.

    http://www.stefanboxer.blogspot.com

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: